Medians skenheliga partiskhet

Associated Press rapporterade att Syriens regering har med hjälp av kontrollerade explosioner och bulldozers raderat tusentals bostadshus och i vissa fall hela grannskap, i områden nära Damaskus. Demoleringen inträffade mellan juli 2012 och juli 2013 efter att rebeller drog sig tillbaka pga en militäroffensiv. Tusentals familjer sägs ha förlorat sina hem. Människorättsorganisationer såsom Humans Right Watch fördömer starkt denna handling:

”Wiping entire neighborhoods off the map is not a legitimate tactic of war. These unlawful demolitions are the latest additions to a long list of crimes committed by the Syrian government.”

Syftet anses vara att skrämma civila som stödjer oppositionen i dessa områden. Dock är detta enbart ett påstående som den västerländska median gör. Det kan anses vara ganska osannolikt att man spenderar månader på att demolera byggnader för att skrämma eller bestraffa människor som stödjer rebellerna.

Under konfliktens gång har rebellgrupper, i synnerhet Jabhat al-Nusra, sprängt hundratals civila genom bilbomber i huvudstaden Damaskus, utfört bombattentat mot många regeringsbyggnader samt dödat politiker i huvudstaden. Kanske har regeringen för avsikt att demolera dessa byggnader och områden i syfte att förhindra rebellerna från att få ett fotfäste i områdena runt Damaskus samt spärra av deras försök att komma in i huvudstaden? Emellertid kan det inte förnekas att regimstyrkornas likgiltiga attityd inför förtrycket av deras egen befolkning är avskyvärt, något som regimen måste se till att bestraffa men aldrig gör.

Fördömandet av dessa brott är helt rättfärdigat, ändock måste den västerländska median lära sig att krigsbrott som länder likt Israel, en olaglig ockupant av palestinsk mark, begår också måste framhävas i median och kritiseras på samma vis som Syriens regim kritiseras för sina krigsbrott. Varför ser vi inte FN, den internationella församlingen och den västerländska median fördöma och agera mot Israels långa lista av brott mot mänskligheten? För inte så länge sedan demolerade Israel en beduinby i Palestina för 54:e gången och orsakade att 30 000-40 000 beduiner blev hemlösa. Är inte detta ett brott mot mänskligheten?

Annonser