Salafism: en smitta som sprids med petrodollarn

Personligen tror jag att en aggressiv och hatisk ideologi blomstrar väl i kaos och krig. Detta eftersom den utnyttjar den missämja och avsky som råder för att vinna sympati, anhängare och därmed fotfäste. Salafism, en lära som vill återvända till Profeten Muhammads och hans kompanjoners praxis (men gick vilse på vägen dit), frodades väl i den tumult som följde med Arabvåren.

I Libyen och Mali ägnar sig Salafister åt att förstöra islamiska helgedomar eftersom de anser dessa vara hädiska. I Tunisien protesterar de för att införa deras förvridna form av Sharia, krigar mot polisen eller dödar politiker. I Egypten och Irak krigar de mot militären och spränger civila så ofta det går. I Pakistan och Afghanistan, vid sidan av dödandet av Shia- och Sufimuslimer, langar de opium och mördar folk som jobbar för regeringen. I Libanon och Norra Kaukasien efterapar de vad deras bundsförvanter i Irak länge hållit på med: spränga civila. I Nigeria och Somalia ägnar de sig åt att döda allt som andas. I Syrien är de upptagna med att … ja, ödelägga Syrien. Var än det finns Salafister råder det krig och blodsutgjutelse.

Allt detta är känt, men vad som är mindre känt är vem som finansierar det – och varför.

För en som förstår Wahabiers tankesätt är svaret självklart: världens största exportör av olja är också världens största exportör av Wahabism (liktydigt med Salafism). Två smittor Gulfstaterna har för avsikt att sprida med deras ändlösa tillgång till pengar och olja.

Hur exporteras smittan? Rojalister, affärsmän och religiösa ledare från Gulfstaterna finansierar muslimska välgörenhetsorganisationer, byggandet av moskéer etc. Pengarna når slutligen Salafi- och Wahabiorganisationer. Dessa hemliga kanaler har enligt västerländska tjänstemän finansierat extremister och terrorister i exempelvis Pakistan och Afghanistan.

Andra mindre skuggiga mottagare av den saudiska petrodollarn är otaliga religiösa institutioner byggda runt om i arabvärlden som predikar dessa smittor, och även det ökande antalet saudiska satellitkanaler som ger plattform för radikala Salafi- och Wahabipredikanter. En stor del av summorna går även till arabiska studenter som utbildas i religiösa kurser i det saudiska kungariket. När de väl har utbildats anställs de av kungariket och återvänder till sina hemländer för att missionera Wahabism och Salafism. Saudiernas ändamål med att finansiera dessa smittor är att upprätta politiskt och ideologiskt inflytande i olika länder genom att etablera nätverk av stödjare som kan beskydda kungarikenas intressen. De har spenderat miljontals euro på att finansiera Salafism och Wahabism över hela världen, och ansvarar därmed för all blodsutgjutelse som sker vid händerna av Salafi- och Wahabiterrorister. För mer ingående information läs denna artikeln.

Hur kan vi bekämpa denna pandemi? Mina tips:

  • Skänk aldrig pengar till en vitklädd man med skägg likt dvärgen Gimli som påstår sig samla in pengar till välgörenhet.
  • Ge inte Salafi- och Wahabiorganisationer utrymme att föreläsa och sprida deras lära, såsom att låta dem etablera ”koranskolor”, upprätta hemsidor etc.
  • De livnär sig på ungdomar med dåliga sociala förhållanden eller dålig utbildning och missionerar alltid i flock. Bekämpa deras frammarsch med det som de avskyr mest: Shiaislam.

Slutligen, hur undgår du som Muslim från att bli infekterad av deras lära? Simpelt: har du förstånd smittas du inte.

Annonser

2 reaktioner på ”Salafism: en smitta som sprids med petrodollarn

Kommentarer inaktiverade.